פטור משירות מטעמי מצפון

פטור משירות מטעמי מצפון


כידוע, חוק גיוס חובה קובע שכל גבר ואישה מעל גיל 18 – מחויבים בגיוס. למרות חובה זו, ישנם מספר קריטריונים שמצדיקים פטור משירות צבאי. אחד מאותם קריטריונים הוא פטור מהצבא מטעמי מצפון. 


מהו פטור מטעמי מצפון?

אנשים אשר מבקשים פטור מטעמי מצפון, המכונים גם "סרבני גיוס מטעמי מצפון" הם לרוב מיועדים לשירות אשר מאמינים כי צה"ל הוא צבא המכונן משטר אלים ומקפח שלא לצורך – ולכן מסרבים לשתף פעולה ולהיות חלק מגוף שכזה אשר משתמש בכלי נשק במסגרת פעילותו. לכן, חלק מהסרבנים מאמינים כי גיוס הוא פעולה שמאשרת קבלת סמכות וכללים שאינם מתאימים לראיית עולמם. לעומתם, ישנם סרבנים אשר רואים בגיוס בזבוז זמן יקר ערך שהם מבקשים לנצל אותו לצרכים אישיים כמו פיתוח אישי של מגוון תחומי החיים, הלמידה, הפרנסה, הקריירה וההיכרות עם העולם הרחב. 

סרבנים מטעמי מצפון מצטיירים לרוב בעיני האוכלוסיה הכללית כאנוכיים ובוגדים.

איך מקבלים פטור מהצבא מטעמי מצפון?

על מנת לקבל פטור מטעמי מצפון, חייבים המיועדים לשירות להוכיח את ראיית עולמם כפי שהציגו אותה מול לשכת הגיוס בצו הראשון – ככזו שמטעמי מצפון לא מאפשרת להם להתגייס. 

כאמור, רוב הטענות של הטוענים לפטור מטעמי מצפון נסובות סביב התנגדות להשתייך לגוף אשר עושה שימוש בנשק או קבלת מרות ואי יכולת לשתף פעולה עם מערכת היררכית של פקודות ונהלים נוקשים. 

כדי לקבל את הפטור יש להגיש בקשה לגורם המוסמך בהתאם לסוג השירות הצפוי למועמד לשירות. הגורם אשר מטפל בבקשות של מיועדים לשירות וחיילים בשירות סדיר איננו אותו גורם אשר מטפל בחיילים בשירות המילואים.

 

הבקשה לפטור מטעמי מצפון

חשוב לדעת שהגשת הבקשה לפטור מטעמי מצפון צריכה להתבצע לפחות 90 ימים לפני מועד הגיוס – כל תאריך מאוחר מזה יוביל לכך שהבקשה לא תזכה בהתייחסות כלל – לא משנה מה תוכנה. 

לאחר הגשת הבקשה – יידחה מועד גיוסו של המלש"ב עד לאחר בחינת בקשתו לפטור.

חשוב כי הבקשה תכלול נימוקים מפורטים לגבי כלל הסיבות שמונעות את רצון הגיוס תוך צירוף תצהיר מתאים מטעם עורך דין אשר עוסק בתחום הצבאי כתחום עיקרי. עוד חשוב לצרף לבקשה רשימה של עדים או אפילו תצהירים מהם – ולבקש כי הם יגיעו ויעידו בפני הועדה ובאמצעותם ניתן יהיה אולי להוכיח את הסיבות שמונעות את הגיוס.


לאחר הגשת הבקשה – מה קורה בפועל? 

לאחר הגשת הבקשה, תעבור הבקשה על שלל מסמכיה לעיון הגורם המוסמך, אשר יחליט האם לאשר את הבאת המבקש בפני הוועדה המייעצת או לשלול את בקשתו על הסף.

שלילת בקשה על הסף תיעשה במקרה שבו התרשם הגורם המוסמך כי הבקשה לא מראה על פניה עילה למתן פטור משירות ביטחון מטעמי מצפון.

על החלטה זו – של דחיית הבקשה על הסף – ניתן לערער בתוך 14 ימים ממועד מתן ההחלטה. 

באשר לבקשות שלא יידחו על הסף – אלו יוזמנו לראיון אישי בפני וועדת מייעצת אשר תבדוק האם ראוי לפטור משירות ביטחון את המלש"ב או החייל. כמו כן יכולה הוועדה המייעצת להמליץ על דרכי טיפול נוספות במגיש הבקשה, ביניהם – שינוי שיבוץ בשירות הצבאי, כינוס של ועדת התאמה לשירות ("וה"ל) ועוד. 


מהי וועדת מצפון?

וועדת מצפון היא ועדה צה"לית ובעלת הסמכות היחידה להעניק פטור מגיוס מטעמי מצפון. בוועדה חברים נציגי צה"ל וחבר נוסף שהוא אזרח (אקדמאי אשר אינו משרת בשירות סדיר, בעל רקע והכשרה אקדמית רלוונטית לתפקיד הוועדה). 

תפקיד הוועדה הוא לדון אך ורק בפטור מטעמי מצפון ולא פטורים אחרים (פטור מטעמי דת למשל). 


איך הוועדה מתקיימת בפועל?

כל מגיש בקשה שזומן לראיון רשאי להביא עד שני עדים מטעמו (לא כולל עורך הדין שמייצג אותו). מעבר לכך – שמיעת עדים נוספים תיעשה באישור יו"ר הוועדה בלבד.

בנוסף לכך רשאית הוועדה להזמין להופיע בפניה כל גורם אשר עשוי לסייע בבירור העובדות שבשלן טוען המבקש לפטור משירות ביטחון. לרוב יזומנו עדים שיש בעדות שלהם כדי לסייע לוועדה בהעמקת ההיכרות עם האישיות של המבקש כמו גם אורח חייו והאמונות שעל פיהן הוא חי.

מהלך הדיון בוועדה מתועד באמצעות פרוטוקול של השיח עם המבקש והעדים מטעמו. 

בוועדה לרוב חברי הוועדה מבקשים לשוחח עם מגיש הבקשה ולשמוע ממנו באופן בלתי אמצעי את הסיבות בשלן הוא מבקש את הפטור. רק לאחר מכן הם מתעתדים לשמוע את העדים ואת עורך הדין שמייצג אותו.

לאחר סיום מהלך הדיון, יקיימו חברי הוועדה התייעצות פנימית, בסיומה הם יגבשו המלצה לגורם המוסמך. המלצת הוועדה תינתן ברוב קולות, ותנומק בכתב. בהיעדר רוב – החלטת הוועדה תהיה כהחלטה יו"ר הוועדה. 

לאחר עיון בהמלצת הוועדה המייעצת, יגבש הגורם המוסמך את החלטתו האם לפטור את המבקש משירות ביטחון. 

מבקש אשר בקשתו לפטור נדחתה, יכול לבקש לערער בכתב על ההחלטה בעניינו – בתוך 30 ימים מהמועד בו נמסרה לו החלטת הגורם המוסמך.

 

ואם לא קיבלתי פטור ובכל זאת אני לא מעוניין להתגייס? 

חשוב לדעת כי מקרים שבהם בקשת הפטור נדחית והמיועדים לשירות ממשיכים בסירובם להתגייס בכל מקרה – רואים אותם כמשתמטים מגיוס, והם עלולים לרצות עונש מאסר. דהיינו, באם בקשתם לפטור מטעמי מצפון לא התקבלה – הם מחויבים בגיוס כמו כל מיועד לשירות אחר. 

 

מהי סרבנות סלקטיבית?

חשוב לדעת כי מבחינה משפטית לא קיימת הגדרה משפטית למהי סרבנות מצפון, אלא מדובר על סרבנות גיוס "מטעמים אחרים" (סעיף 36 לחוק שירות ביטחון).

עם השנים התפתחו בעבודת הוועדה "כללי מפתח". כך למשל - כל עוד הסרבנות לא כללית כלפי הצבא או בעקבות התנגדות גורפת לאירועי אלימות – אלא מדובר על סרבנות לקחת חלק בפעילות מסוימת (פינוי מאחזים / השתתפות בלחימה ספציפית וכו') מבחינת הצבא היא נחשבת לסרבנות סלקטיבית ולא תתקבל כמצדיקה פטור מטעמי מצפון.

מבחינת הצבא, המדובר בסרבנות שהיא לרוב על רקע פוליטי. זהו סוג סרבנות שלא טוענים בו לגבי השימוש הצבאי באלימות ובכוח, לא נטענת בו טענה לגבי אופיו האלים של הצבא אלא נתפסת כניסיון להסוות מניעים פוליטיים שמייצרים אפליה בתחום הגיוס. 


מהו חלקו של עורך הדין בבקשה לפטור זה?

כדי להגיש את הבקשה לוועדה – יש חובה לצרף אליו תצהיר משפטי החתום על ידי עורך דין, ומכאן ניתן להבין כי על המיועדים לשירות להסתייע בכל מקרה בשירותיו של עורך דין צבאי מומחה. 

יחד עם זאת, הצבא נוקט במדיניות של צמצום מתן הפטורים וכל בקשה שכזו נבחנת במספר לא קטן של עיניים מתוך ניסיון להבין מהו הרקע האמיתי לבקשה – האם מדובר בבקשה מטעמים פוליטיים? לכן יש צורך לבסס טענות משפטיות שיחזקו ויתמכו בבקשה.

לכן, יש ערך חשוב בפנייה לוועדה כזו בליווי עורך דין העוסק בתחום הצבאי ומבין בדקויות של מה הצבא מחפש. הדברים מקבלים משנה תוקף כאשר המדובר לרוב בנערים צעירים אשר פסע בלבד מהיותם נערים להיותם חיילים ולכן לא תמיד הם יודעים להיערך ולבחון את הבקשה שלהם בעיניים "בוגרות ומבינות".

עו"ד טמסוט, העומדת בראש משרדנו הינה יוצאת הפרקליטות הצבאית, מכירה את המערכת מבפנים ומאז שחרורה משירות צבאי בשנת 2014 פועלת מול הצבא בכל סוגיית הפטור וההתייצבות לראיונות מול וועדת המצפון, מתן ייצוג משפטי לחיילים והגשת עתירות מתאימות מול צה"ל. 




שווה קריאה:

מאת Likol Tamsut 6 בינואר 2025
מה זה מעצר ימים ואיך ניתן לצמצם אותו
מאת Likol Tamsut 12 בדצמבר 2024
מהו ייפוי כח מתמשך ולמי הוא חשוב?
מאת Likol Tamsut 20 בנובמבר 2024
העילות והאפשרויות לסגירת תיק פלילי
מאת Likol Tamsut 30 באוקטובר 2024
מיהו בלתי מורשה ומהי העבירה
מאת ליקול 29 בספטמבר 2024
מהו הסדר מותנה? מתי ואיך ניתן לחתום על הסדר מותנה?
מאת Likol Tamsut 4 בספטמבר 2024
כל העובדות על מעצר עד תום ההליכים
מאת Likol Tamsut 21 ביולי 2024
עבירה של זיוף גימלים בצה"ל-החומרה והענישה
מאת Likol Tamsut 11 ביולי 2024
מהו"ת = מרכז התמודדות ותמיכה
מאת Likol Tamsut 13 ביוני 2024
עבירות ייחודיות למשרתי צבא
מאת Likol Tamsut 15 באפריל 2024
מה אומר הנוהל לגבי גיוס בנים יחידים?
מאמרים נוספים
Share by: