ייפוי כח מתמשך

דברים שחשוב לדעת לעניין ייפוי כוח מתמשך


מה זה ייפוי כוח מתמשך ?

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי אשר מהווה חלופה למינוי אפוטרופוס. עד היום, אדם שאיבד את היכולת לדאוג לעצמו – בני משפחתו היו נדרשים לקבל מינוי רשמי מבית המשפט כאפוטרופוס – הדברים יכולים להסתבך במקרה של סכסוך בין בני המשפחה או בכלל – מדובר בהחלטה של בית המשפט כאשר לא פעם האפוטרופוס שנבחר לאו דווקא משקף את רצונותיו של החסוי. לשם כך, נכנסה בשנים האחרונות האופציה של ייפוי כח מתמשך – המאפשרת לכל אדם מעל גיל 18, בעודו כשיר משפטית, להחליט על מיופה או מיופיי כוחו במקרה בו לא יוכל עוד להיות כשיר משפטית.

איך ניתן לקבוע חוסר כשירות משפטית?

חוסר כשירות משפטית באה לידי ביטוי כאשר אדם איננו מסוגל קוגניטיבית להתבטא או להסביר את מה שהוא מעוניין שיקרה איתו. זה יכול לקרות בהידרדרות במצב הרפואי - דמנציה, אלצהיימר, תשישות גופנית או נפשית או במצב של חוסר הכרה – זמני או קבוע.

מה ההבדל בין מינוי אפוטרופוס למיופה כוח בתהליך זה?

אפוטרופוס נבחר עבור החסוי כאשר האחרון מצוי כבר במצב בו הוא לא כשיר משפטית. האפוטרופוס נבחר בהליך משפטי - כאשר יש מחלוקות בין בני המשפחה ומערכת המשפט ממנה אדם חיצוני מלשכת האפוטרופוס הכללי שינהל את העניינים הרכושיים (כספיים) והרפואיים של החסוי.

מיופה כוח אשר מונה עוד קודם בהליך של "ייפוי כוח מתמשך" יכול לפנות מיידית עם קבלת חוו"ד שהממנה איננו כשיר לאפוטרופוס הכללי ולקבל מינוי כממנה - ללא כל צורך בהליך משפטי.

היתרון הגדול בדרך זו היא היכולת של החסוי לבחור עוד בעודו כשיר – מי יהיה מי שיקבל החלטות במקומו, כאשר הוא לא יוכל לעשות זאת – בכל התחומים החשובים של חייו – בתחום הכלכלי, בתחום האישי ובתחום הרפואי. החסוי יעשה זאת לרוב על פי אמון וקרבה תוך הימנעות מהליך משפטי ומחלוקות משפחתיות עתידיות – כאשר הוא יוכל לבחור אם אחד אחד יהיה מי שיחליט במקומו או שניים ואפילו יותר. 

את מי ניתן למנות כמיופה כוח?

מיופה כוחו של הממנה עשוי להיות כל אדם בו הממנה בוחר. לרוב המדובר על בני משפחה קרובים – אישה / בעל/ ילדים או קרובי משפחה אחרים. בנוסף, ניתן לבחור למנות איש מקצוע עליו הממנה סומך.

ניתן ואף רצוי למנות כמה מיופיי כוח שיהיו אחראיים לכל התחומי השליטה של הממנה וניתן למנות מיופיי כוח אשר כל אחד מהם אחראי לתחום אחר, לדוגמה: מינוי 3 ילדים – כל אחד על כל אחד מהתחומים השונים או כולם ביחד – על כל התחומים ("ביחד ולחוד") – או כל החלטה אחרת שהחסוי יבקש שהממונים יפעלו על פיה – בהתאם לרצון שלו.


אילו תנאים ניתן להציב לייפוי כוח מתמשך?

למעשה ייפוי הכח המתמשך אמור לנסות ולשקף את כל הרצונות של הממנה – הוא מסמך אשר מותאם ספציפית אליו וזאת משום שכל אדם הוא שונה, לכל אחד רצון אחר ודרך אחרת שבה הוא מנהל את חייו ולכן, בנוסף לבחירת מספר מיופיי הכוח והאפשרות לחלקם לתחומי אחריות שונים, ניתן גם להציב תנאים לייפוי הכוח המתמשך.

הממנה רשאי להחליט על אילו מהתחומים היה רוצה להפעיל את ייפוי הכוח ועל אילו לא, הוא רשאי לבקש להחליף את מיופיי הכוח שלו ורשאי גם להחליט על ביטול ייפוי הכוח במידה והוא חוזר לכשירות.

הרעיון הוא לנסות ולשמר את איכות החיים ודרך החיים של הממנה - לשמר את החירויות שלו ואת אורח החיים שהיה לו לפני שהפך ללא כשיר, במקביל - לא לחרוץ גורלות.

 

איך עושים את זה?

עריכת ייפוי כוח מתמשך נעשית על ידי פגישה של עורך דין ממשרדנו, עורך דין שעבר הכשרה ספציפית לנושא והוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי לערוך ולחתום על ייפוי כוח מתמשך. עורך הדין יושב עם הממנה – לפעמים אפילו מספר מפגשים עם הממנה – המטרה של הפגישות הללו היא ללמוד על אורח החיים שמאפיין את הממנה כיום – בעודו כשיר, תוך ניסיון הבנה של מה יקרה כאשר האדם לא יהיה כשיר יותר – מה חשוב לו לשמר באורח חייו, מה פחות משנה לו, מי מכיר אותו הכי טוב ולכן היה רוצה שימשיך לעזור לו לשמר את מה שחשוב מבחינתו וכו'.

לאחר אותם פגישות – עורך הדין עורך את מסמך ייפוי הכח המתמשך.

משרדנו מאמין בשקיפות רבה, ולכן, כחלק מהשירות לממנה אנחנו מעבירים העתק מאותו מסמך שערכנו עם הממנה – לממונים- ונפגשים איתם על מנת לוודא שהם מבינים את האחריות שמוטלת עליהם, מוכנים לה, ושהם עומדים בדרישות החוק שמוטלות על מי שאמור להיות ממונה בסיטואציות שכאלה.

במידה ועלו שאלות מטעם הממונים – אנחנו חוזרים לממנה ומבהירים את שדרוש הבהרה.

לאחר שכולם מבינים את כל מה שכתוב במסמך ייפוי הכח המתמשך – חותמים עליו כל המעורבים – הממנה וכן הממונים, ולאחר מכן משגרים את המסמך למשרדי האפוטרופוס הכללי – וממתינים לקבלת אישור שהמסמך אכן הופקד במסמכי האפוטרופוס הכללי.


מתי נכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקף?

ייפוי הכוח יכנס לתוקף ברגע בו הממנה לא יוכל לקבל החלטות הנוגעות לתחומים שציין במסמך ייפוי הכוח – במקרה שכזה נדרש להביא חוו"ד דעת רלוונטית – בהתאם לרצון הממנה אשר אותה הממונים יעבירו למשרדי האפוטרופוס ביחד עם הצהרה מטעם הממונים לאפוטרופוס הכללי כי אכן מתקיימים התנאים להפעלת ייפוי הכוח, ורק לאחר שיקבל אישור מלשכת האפוטרופוס הכללי, ייכנס ייפוי הכוח לתוקף. כמובן שישנם חריגים, כמו במצב שבו הממנה מאושפז בבית החולים ואחרים ונדרשת הפעלה מיידית.

 

אז לסיכום, מדוע כדאי לערוך ייפוי כוח מתמשך?

​ייפוי כוח מתמשך מחזיר את השליטה לאדם, מונע חיכוכים משפחתיים ושואף לשקף נאמנה את הרצונות הישירים של כל אחד מאיתנו במקרה המצער בו לא נוכל להציג אותם בעצמנו.

לכן, אנחנו מאמינים שצריך לדבר על הנושאים הללו, הכי אינטימיים והכי אישיים – במקום הכי קרוב אליכם, וכחלק מהשירות שלנו – אנחנו נגיע אליכם הביתה – ונשב ונדבר על כל הדברים בסבלנות וברגישות הנדרשת.

 



שווה קריאה:

מאת Likol Tamsut 28 בינואר 2025
מהו פטור משירות מטעמי מצפון והאפשרות להשיג פטור כזה
מאת Likol Tamsut 6 בינואר 2025
מה זה מעצר ימים ואיך ניתן לצמצם אותו
מאת Likol Tamsut 20 בנובמבר 2024
העילות והאפשרויות לסגירת תיק פלילי
מאת Likol Tamsut 30 באוקטובר 2024
מיהו בלתי מורשה ומהי העבירה
מאת ליקול 29 בספטמבר 2024
מהו הסדר מותנה? מתי ואיך ניתן לחתום על הסדר מותנה?
מאת Likol Tamsut 4 בספטמבר 2024
כל העובדות על מעצר עד תום ההליכים
מאת Likol Tamsut 21 ביולי 2024
עבירה של זיוף גימלים בצה"ל-החומרה והענישה
מאת Likol Tamsut 11 ביולי 2024
מהו"ת = מרכז התמודדות ותמיכה
מאת Likol Tamsut 13 ביוני 2024
עבירות ייחודיות למשרתי צבא
מאת Likol Tamsut 15 באפריל 2024
מה אומר הנוהל לגבי גיוס בנים יחידים?
מאמרים נוספים
Share by: