זיוף גימלים בצבא

זיוף גימלים בצבא


מהי עבירה של זיוף גימלים?

עבירה של זיוף גימלים, היא עבירה הייחודיות לצבא. שהגדרתה היא "עבירה במסמכים צבאיים" (לפי ס' 105 לחוק השיפוט הצבאי).

פירוש העבירה היא זיוף של ימי מחלה צבאיים על מנת להטעות את המערכת ובכך לזכות בימי מחלה שלא באופן חוקי. לעיתים רבות הזיוף נעשה מתוך קלות דעת וחוסר הבנה של המשמעות המשפטית של צעד זה. לכן חשוב להבין כי זיוף גימלים נחשב לעבירה פלילית לכל דבר ועניין וכך יש להתייחס אליו!

 

על אילו סוגי זיופים ניתן להעמיד לדין פלילי?

מבחינת החוק אין הבדל אם זיוף הגימלים היה באמצעות יצירת מסמך מזויף, באמצעות קנייה של מסמך מידי גורם חיצוני או בהתחזות. במידה וחייל נתפס על זיוף הוא יזומן לבירור ולעיתים יפתחו חקירת מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת), זאת בהתאם לחוק השיפוט הצבאי.

 

איך אפשר לעלות על זיוף גימלים?

צריך לשים לב שהדרך ה"קלאסית" לפתיחה בחקירת מצ"ח היא הגשת תלונה ע"י המפקד, השליש או רופא היחידה שחושדים כי המסמך שהוצג להם מזויף, ואולם זוהי לא הדרך היחידה. מצ"ח מפעילה רשת מודיעין בתוך הבסיסים שמטרתם היא לאתר חיילים המבצעים עבירות פליליות בתוך הבסיסים השונים. לכן, יכול להיות שתזומנו למצ"ח בעקבות מידע מודיעיני שכזה שהתקבל כנגדכם – ולא רק ע"י תלונה רשמית של גורם כלשהו.

 

מה השיקולים באם להגיש כתב אישום?

ההחלטה האם יש מקום להגיש כתב אישום כנגד החייל תהיה לאחר חקירת החייל החשוד כמזייף במצ"ח ובחינת נסיבות המקרה על ידי הפרקליטות הצבאית. בין השיקולים שיישקלו יהיו כמות הזיופים , טיב הזיוף והתחכום שלו, כמות הימים שזויפו וכו'.


רמת הענישה בעבירה זאת

חייל אשר מזייף גימלים מבצע מגוון של עבירות פליליות, ביניהן עבירה במסמכים צבאיים, עבירת זיוף, קבלת דבר במרמה ועוד, עבירות העלולות לגרור לעונש מאסר ממושך מעבר לרישום פלילי שעלול ללוות את החייל גם לאזרחות!

הענישה בגין כל עבירה שכזו הוא שונה, אולם העבירה העיקרית אשר תיוחס לחייל היא עבירה של "עבירה במסמכים צבאיים" – כאשר העונש בגינה בחוק הוא עד שלוש שנות מאסר.

 

חשוב לציין שבתי הדין הצבאיים רואים בחומרה רבה את פעולת הזיוף, וזאת לנוכח המעילה באמון המפקדים והמערכת הצבאית. לכן הפרקליטות הצבאית לרוב מבקשת להעניש את החיילים שביצעו את העבירה הזו בחומרה, ואין זה משנה אם הזיוף מקורו במרפאות החוץ או במרפאות הצבאיות.


מתי כדאי להתייעץ עם עו"ד צבאי?

כיוון שהחקירה במצ"ח עלולה לגרור מאסר ממושך וכן רישום פלילי אשר ילווה את החייל גם לאחר שחרורו מהצבא, חשוב מאוד לפעול בזהירות ובמהירות כדי לנסות לשמור על החייל ולצמצם נזקים בעניינו.

לכן, אמנם ניתן לפנות לייעוץ משפטי בכל שלב של ההליך ואולם ההמלצה היא לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ משפטי וכן לוודא כי עורך הדין  הוא עורך דין הבקיא בדין הצבאי, באופי החקירות של מצ"ח ובהבדלים הקיימים בינו לבין החוק וסדר הדין הפלילי הרגיל. ליווי מוקדם ומקצועי יאפשר את ניהול החקירה באופן זהיר תוך שמירה על שמו הטוב ועל עתידו של החייל.



הואשמתם בזיוף גימלים? אתם צריכים עורך דין שמתמחה בדיני צבא. אל תהססו. לפרטים נוספים – השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.



שווה קריאה:

מאת Likol Tamsut 12 בדצמבר 2024
מהו ייפוי כח מתמשך ולמי הוא חשוב?
מאת Likol Tamsut 20 בנובמבר 2024
העילות והאפשרויות לסגירת תיק פלילי
מאת Likol Tamsut 30 באוקטובר 2024
מיהו בלתי מורשה ומהי העבירה
מאת ליקול 29 בספטמבר 2024
מהו הסדר מותנה? מתי ואיך ניתן לחתום על הסדר מותנה?
מאת Likol Tamsut 4 בספטמבר 2024
כל העובדות על מעצר עד תום ההליכים
מאת Likol Tamsut 11 ביולי 2024
מהו"ת = מרכז התמודדות ותמיכה
מאת Likol Tamsut 13 ביוני 2024
עבירות ייחודיות למשרתי צבא
מאת Likol Tamsut 15 באפריל 2024
מה אומר הנוהל לגבי גיוס בנים יחידים?
מאת Likol Tamsut 7 בספטמבר 2023
תכנית צבאית לאבחון עריקים במטרה להפחית עריקויות בצה"ל
מאת ayelet 28 באוגוסט 2023
הנחיות פעולה לחייל שנמצא בבית ומרגיש לא טוב
מאמרים נוספים
Share by: